Foto: SVT

Ambulanspersonal fast på ö i Sandviken när hälsocentraler inte kom överens

Publicerad

Ambulanspersonal och brandmän åkte ut till en ö i Storsjön och fann en man avliden, men där blev de fast i flera timmar när tre hälsocentraler inte kunde komma överens om vem som skulle skicka en läkare för att kunna dödförklara personen.

När en ambulansbesättning om två personer samt tre brandmän kommer till ön i Storsjön i Sandviken i juli finner de en avliden man. Då krävs en läkare som kan dödförklara personen.

Här stöter räddningspersonalen på patrull. De kontaktar först närmaste hälsocentral i länet som inte vill hjälpa till eftersom mannen är skriven på en adress som tillhör en annan hälsocentral – men där vill man inte heller hjälpa till eftersom den avlidne mannen nu befinner sig på den första hälsocentralens geografiska område.

Ambulanspersonalen väljer då att kontakta en tredje hälsocentral, men där hänvisar man till de två tidigare nämnda hälsocentralerna.

Blev fast i fem timmar

I en avvikelserapport reagerar ambulanspersonalen på att det, på grund av ”byråkratisk fyrkantighet”, blev en akutambulans samt brandmän stående på en ö i närmare fem timmar.

Region Gävleborg uppger att det är den närmaste hälsocentralen som ska bistå med läkare vid dödförklaring och att riktlinjerna nu förtydligas och kommuniceras till berörda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer