Vårdpersonalen bedömde att 89-åringen kunde stanna i hemmet (personen på bilden har ingen koppling till den akutella händelsen). Foto: SVT

Brister i rutiner vid ambulansinsats – man dog i hemmet

Publicerad

En äldre man avled i hemmet efter att ambulanspersonal bedömt att han inte behövde vård. Personalen hade inte tillgång till patientjournalen eller möjlighet att rådfråga läkare och hade därför en ofullständig helhetsbild när de gjorde sin bedömning.

Den 89-årige mannen hade sådana ryggsmärtor att ambulans tillkallades. Ambulanspersonalen bedömde att mannen inte behövde vård utan kunde stanna hemma med råd om smärtlindring. Dagen därpå hittades mannen död i sitt hem.

Händelsen anmäldes enligt lex Maria som en allvarlig vårdskada vid Ambulanssjukvården i Gävle, som SVT tidigare berättat. Nu har IVO (Inspektionen för vård och omsorg) avslutat sin granskning, där det framgår att det fanns en rad problem i samband med ambulanspersonalens insats som bidrog till det som hände.

Kunde inte se journalen

Det togs inget EKG och det framgick inte av ambulansjournalerna eller vid intervjuer att patienten hade hjärtsjukdom och pacemaker. Dessutom hade inte personalen tillgång till patientjournaler. Eftersom patienten behandlades med blodförtunnande medicin borde också tillståndet ha bedömts som mer allvarligt.

Vårdgivaren pekar på att ambulanspersonal inte får någon vidareutbildning om symptom, diagnoser och multisjuka personer. Samtidigt saknade de möjligheten att kontakta läkare eller annan högre kompetens för råd. Man menar också att det spelade in att ”tydlighet saknas kring att akutmottagningens belastning inte är ambulansverksamhetens uppdrag”.

Nu har vårdgivaren vidtagit flera åtgärder för att lösa dessa problem, och därför väljer IVO inte vidta några fler åtgärder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer