Bild från händelsen i Gävle hamn Foto: Roger Nilsson

Ambulanspersonal tog onödig risk vid explosion

Uppdaterad
Publicerad

I en avvikelserapport från Region Gävleborg framgår att ambulanspersonal var först på plats när en person skadades svårt vid en explosion i Gävle hamn i slutet av september.

Ambulanspersonalen bedömde läget som osäkert och stannade på avstånd. Personalen befarade att fler explosioner kunde inträffa, men de rekommenderades av räddningstjänsten att köra vidare.

Hämtade den skadade

Trots osäkerheten om läget på plats åkte ambulansen in och lastade den skadade. Enligt avvikelsen ska ambulanspersonal inte vara först på platser där något har exploderat.

Ambulansförarna fick inga tydliga besked om platsen kunde anses vara säker. Räddningstjänsten visste inte vad som gällde och polisen svarade inte i den gemensamma kommunikationskanalen.

Ser över utbildningsbehov

Om ambulanssjukvården bedömer att platsen inte är säker då ingen annan verksamhet är på plats, är det alltid den bedömningen som gäller.

Medarbetarnas säkerhet kommer alltid först och andra verksamheter ska då väntas in, skriver Region Gävleborg. Regionen ska nu se över behovet av utbildning framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer