Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för starka bilder: Se bilder från matchen och hör Andreas Gustafsson Berg berätta om förväntningarna inför den stundande USA-resan. Foto: Julia Frost-Nylén/SVT, FCR MMA

Efter ”gladiatormatchen” – nu slåss Andreas om UFC-kontrakt

Uppdaterad
Publicerad

MMA-fightern Andreas Gustafsson Berg förbereder sig just nu för sin karriärs hittills största match i Las Vegas, USA– en match som kan leda till ett kontrakt med världens största MMA-organisation UFC, något Ljusnan var först att skriva om.

Andreas gick en match förra året mot den finske fightern Toni Lampinen som beskrivits som en modern gladiator-match och som blev utsedd till årets match vid UFC fight pass Award.

Sedan ringde telefonen – det var UFC som ville att han skulle komma och köra en match i ”Dana White Contenders series” , framför UFC:s president Dana White.

– De hade haft ögonen på mig ett tag men till slut kände de väl att de ville ge mig chans.

Matchen, som går av stapeln i slutet av augusti, kan det leda till ett UFC-kontrakt.

Tog en två år lång paus

Efter en förlust 2020 fick Andreas nog och slutade med MMA.

– Jag tog inte förlusten så bra. Sen i samband med att jag slutade blev min fru gravid och då började jag tänka om också. Om det var värt riskerna, säger han.

Men två år senare kunde han inte hålla sig borta.

– Min fru märkte också på mig att det var något som saknades. Så då började jag träna lite smått igen.

Flyttat till hus utanför Bollnäs

Efter uppehållet har karriären gått spikrakt uppåt. För två månader sedan flyttade han tillsammans med familjen till ett hus utanför Bollnäs, något som han tycker är väldigt bra.

– Jag är ute och reser ganska mycket och då är det skönt att komma hem och bara vara med familjen. Sen när jag är ute och tävlar så är jag ”MMA-Andreas”, säger han.

Anklagats för nazisttatueringar

Andreas Gustafsson Berg har tidigare hamnat i blåsväder på grund av motiven på hans tatueringar – bland annat en örn som han haft tatuerat på bröstet som liknar den örn som nazisterna använde.

Du har anklagats för att ha nazistiska motiv i dina tatueringar – vad kan du säga om det?

– Alla har rätt till sin egen åsikt och det kan ha varit stötande för vissa som inte varit kunniga. Men jag kan ju min historia och nazism och rasism är ingenting jag står för. Jag har fortfarande mycket vikingatema i mina tatueringar och det blir ju associationer.

Har du varit aktiv eller stöttat något parti?

– Inte vad jag kan komma ihåg på rak arm, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.