Anso Lundin kallar sig Min Stora Sorg när hon gör sin egen musik. Nu har hon komponerat musik till föreställningen ”Utopier” som ingår i Folkteatern i Gävleborgs stora satsning Drömmar och demokrati. Foto: Anders Sundin/SVT

Anso Lundin tonsätter lurviga fluffiga furrys

Uppdaterad
Publicerad

Drömmar och demokrati heter Folkteatern i Gävleborgs kulturfestival som pågår i länet under våren. En av föreställningarna heter Utopier och till den har Gävleartisten Anso Lundin skrivit musiken.

Anso Lundin växte upp i Sätra i Gävle och kallar sig för Min Stora Sorg när hon gör sin egen musik. Hon bor i Stockholm men är tillbaka i sin hemstad och har skrivit musiken till Folkteatern Gävleborgs föreställning Utopier som ingår i scenfestivalsatstningen Drömmar och demokrati. Hennes egen musik tar stor plats, medan teatermusik oftsa ska vara diskret och föra handlingen framåt.

– Det är ju lite svårt för mig, att göra musik som ska ligga i bakgrunden, säger Anso Lundin. Det som har varit skönt är att musiken är en stor del av den här föreställningen eftersom den är uppbyggd på ett band. Regissören Natalie Ringler ville ha en viss typ av låt som inte var Min Stora Sorg. Så det blev en stor utmaning förstås.

Queen Kanin tillsammans med en drakhäst och en lurvig räv. Det har vi de tre huvudrollsinnehavarna i Utopier, rollfigurer som är hämtade ur subkulturen furry.

– Musiken är gjord av Queen Kanin i föreställningen, så jag har tänkt mig in i att vara henne, säger Anso Lundin. Jag är en 20-åring som kallar mig Queen Kanin, är youtuber, en furry och skriver musik. Vad använder jag mig av för musik och instrument då?   

– Att de är furrys gör att de blir extra mänskliga, trots maskerna och dräkterna de bär ser man människan väldigt fort där bakom, säger Anso Lundin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.