Foto: TT

Antalet skuldsatta pensionärer ökar hos Kronofogden

Publicerad

Gävleborgs pensionärer ligger högt upp i skuldstatistiken. Enligt undersökningen har många haft obetalda skulder hos Kronofogden i många år. Dessutom får pensionärer över 80 år sin första skuld hos Kronofogden.

En intern utredning från Kronofogden visar att drygt 40 000 pensionärer har obetalda skulder. Pensionärer har nästan dubbelt så stora skulder som de under 65 år. Mellan 2010 och 2017 ökade skuldsättningen hos pensionärer, för minska något 2018.

Många har haft skulder i många år

Ökningen har inte att göra med att pensionärerna har blivit fler, utan för att många har haft skulder i många år. Enligt granskningen så har många äldre svårt att betala av de löpande räkningarna och när de inte kan betala så växer skulderna i och med räntan.

– Ju längre tid man lever med skulder, desto svårare blir det att ta sig ur situationen, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

Gävleborgs pensionärer ligger högt upp skuldstatistiken

Medianskulden för Gävleborgs pensionärer ligger på drygt 107 000 kronor. Bara Hallands län, Kalmars län, Västmanlands län och Västernorrlands län och har högre medianskuld enligt Kronofogdens granskning.

Drog på sig skulder på 90-talet

Många skuldsatta har haft sitt skuldbagage sedan 1990-talskrisen. Den marginella minskningen 2018 har och göra med antalet skuldsatta pensionärer beviljades skuldsanering förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.