”Det försvårar deras deras möjlighet att kunna få och behålla ett jobb i två år” – Hör Mohamed Chabchoub, chef på Arbetsförmedlingen, om arbetsmarknaden för ungdomar. Foto: SVT

Arbetsförmedlingen om ensamkommandes chanser till jobb: ”Möjligheterna har förvärrats”

Publicerad

Ett 100-tal av länets studenter är ensamkommande. Samtidigt som arbetslösheten för unga ökar i länet måste de skaffa ett varaktigt arbete inom sex månader.

– Möjligheterna har förvärrats ganska mycket, säger Mohamed Chabchoub, chef på Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten bland länets unga är nu uppe i 15,1 procent, vilket innebär att 2 200 unga är inskrivna på Arbetsförmedlingen. Det är 350 fler än vid samma tid förra året.

– Det är en markant ökning av antalet ungdomar, säger Mohamed Chabchoub, chef för verksamhetsområdet Arbetssökande på Arbetsförmedlingen i Gävleborg.

Han menar att det finns möjligheter för unga att hitta säsongsjobb eller så kallade korta jobb just nu. Särskilt inom de gröna näringarna och inom vården där behovet är stort. När det gäller mer långsiktiga jobb och tillsvidareanställningar är det svårare.

Hård konkurrens

– Konkurrensen om de få jobben som är två år och längre är väldigt stor, säger han och menar att det ser mörkt ut för de ensamkommande som måste ha en anställning som löper på minst två år.

Har de inte ett varaktigt arbete inom sex månader får de inget permanent uppehållstillstånd.

Arbetsmarknadsläget för de ensamkommande har också hårdnat under våren till följd av coronapandemin.

– Det försvårar deras möjlighet att kunna få och behålla ett jobb i två år inom sex månader, säger Mohamed Chabchoub.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.