Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helen Polmé kontorschef stöd i hemmet, Gävle kommun. Foto: Magnus Esser Bengtsson

Arbetsmiljöproblem på hemtjänsten – Gävle kommun hotas av vite

Publicerad

Efter en inspektion på Valbo/Forsbacka hemtjänst konstaterade Arbetsmiljöverket att verksamheten har brister. Nu riskerar kommunen vite på 100 000 kronor om de inte ses över.

Personalen på Valbo/Forsbacka hemtjänst upplever att arbetsgivaren inte gjort tillräckligt för att åtgärda de anställdas pressade scheman. Nu får de medhåll från Arbetsmiljöverket som utfärdat ett föreläggande där de kräver att kommunen ska utreda de anställdas arbetsbelastning.

Infekterad stämning

När SVT pratar med personal på arbetsplatsen säger de att det varit en infekterad stämning mellan personal och ledning.

– Vi upplever att cheferna lyssnat men att det ändå inte hänt något, säger en anställd.

Framför allt är det de anställda som har långa ressträckor som säger att den schemalagda tiden till att röra sig mellan olika boende inte stämmer överens med verkligheten.

– Det tar längre tid än det som är planerat och det som sker är att vi måste ta av tiden hos våra brukare för hinna till nästa ställe. Vi behöver mer personal för att klara våra scheman.

Kommunen utreder

Helen Polmé är kontorschef för stöd i hemmet på Gävle kommun. Hon säger att kommunen tar Arbetsmiljöverkets kritik på största allvar.

– Vi har tagit in en extern aktör som utreder situationen, gjort djupintervjuer med de anställda och arbetar med att ta fram riskanalyser.

Kommunen har fram tills 31 maj 2024 på sig att se över problemen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.