Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Larsson, enhetschef för drift och förvaltning på Gävle kommun, tycker det är olyckligt att elsparkcyklarna har ställts ut utan tillstånd. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Gävle polisanmäler utplacering av elsparkcyklar

Uppdaterad
Publicerad

Säsongens första elsparkcyklar är på plats i centrala Gävle och företaget som gjort utplaceringen kommer att polisanmälas av kommunen.

– Det är olyckligt att de valt att ställa ut elsparkcyklarna trots att vi haft en dialog om att det inte skulle ske innan sandupptagningen är klar, säger Johan Larsson, enhetschef vid kommunens drift och förvaltning.

– Vi har börjat sopa centrala cykelbanor och gator. Då kan de här fordonen stå i vägen och försvåra arbetet, säger Johan Larsson.

– Det skulle också kunna komma någon decimeter snö till innan vintersäsongen är över. Då blir det problematiskt.

Max 600

Samhällsbyggnadsnämnden har föreslagit att Gävle ska ha ett maxtak på 600 elsparkcyklar för uthyrning i Gävle. Dessutom finns förslag på en ny lokal ordningsstadga som kommunfullmäktige ska ta ställning till den 28 mars. Där föreslås bland annat att kommunen inför en taxa för den här typen av fordon.

Polisanmälan

Företaget som placerat ut elsparkcyklarna i Gävle har inget polistillstånd att göra det och är polisanmälda sedan tidigare. Även Gävle kommun kommer nu att göra en polisanmälan.

Hör Johan Larsson i klippet om polisanmälan och dialogen med företagen som vill ställa ut elsparkcyklar i Gävle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.