Monica Törnell har haft flera samarbeten med Cornelis Vreeswijk under sin musikkarriär. Foto: ADAM IHSE / TT

Artisten Monica Törnell från Söderhamn får Cornelispriset

Uppdaterad
Publicerad

Monica Törnell från Söderhamn får årets Cornelispris. Detta innebär att artisten och låtskrivaren kommer tilldelas en prissumma på en miljon kronor av stiftelsen.

– En mycket värdig vinnare helt i Cornelis anda, säger Anton Strand, ordförande i Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne i ett pressmeddelande.

Motiveringen bakom juryns beslut är följande:
”Monica är en sångerska med stor bredd, hon sjunger visor och rock med precis samma trovärdighet, har skrivit många minnesvärda sånger och gjort många fantastiska tolkningar av andras. Monica har haft flera samarbeten med Cornelis som också bidrog till hennes nationella genombrott 1971”.

Har spelat med Vreeswijk

Cornelis Vreeswijk fick upp ögonen för henne redan i början på 1970-talet i samband med att han sett Monica Törnell uppträda på sin pappas restaurang i Söderhamn. Två veckor senare fick hon ett vykort med frågan om hon ville komma och hälsa.

Cornelis Vreeswijk tog sedan med henne på den turné som följde på skivan ”Spring mot Ulla, spring! Cornelis sjunger Bellman”.

Pris delas ut i höst

Prisutdelning kommer ske under Cornelisdagen den 1 september på Mosebacketerrassen i Stockholm.

– Det förändrar mitt liv. Det skapar trygghet och det är inte oväsentligt. Det känns jättebra!”, säger Monica Törnell i ett pressmeddelande.

Cornelispriset är ett stipendium som sedan 1988 delats ut årligen av Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne och är idag det största svenska musik- och kulturpriset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.