Lokala politiker i Ockelbo och Älvkarleby får sina arvoden höjda efter regelmiss av Gästrike vatten. Foto: SVT

Politikerarvoden mångdubblades efter regelmiss av vattenbolag

Uppdaterad
Publicerad

Lokala politiker i Ockelbo och Älvkarleby fick sina styrelsearvoden rejält höjda efter en regelmiss från Gästrike Vatten. Arvodet höjdes från 2 300 kronor till 17 000 kronor i månaden.

Det är Gefle Dagblad som skriver om de kraftigt höjda arvoderna.

Det var på Gästrike Vattens och dotterbolagens respektive årsstämmor i april som beslutet om arvoderna fattades. Politiker i Ockelbo och Älvkarleby kommun, som tidigare haft 2 300 kronor i månaden, fick plötsligt en höjning till 17 000 kronor.

Översyn ska göras

Enligt tidningen menar Gästrike Vattens vd Lena Blad att det hela handlar om en regelmiss och att man nu ska göra en översyn för att se vad månadsersättningen för politikerna i respektive styrelse i framtiden ska ligga på.

Så här ser Gästrike Vattens organisation ut

Kommunerna Gävle, Hofors, Ockelbo, Älvkarleby och Östhammar äger gemensamt moderbolaget Gästrike Vatten.

Gävle kommun äger 60 procent av aktierna och övriga kommuner äger var för sig 10 procent.

Dotterbolagen Gävle Vatten AB, Hofors Vatten AB, Ockelbo Vatten AB, Älvkarleby Vatten AB och Östhammar Vatten AB äger anläggningarna i respektive kommun.

I dotterbolagens styrelser sitter lokala politiker.

Källa: Gästrike Vatten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.