Totalt är det 22 personer som misstänks för att ha deltagit i smuggelligan som agerat i Sverige, Danmark och Tyskland. Foto: Malin Eirefelt, SVT.

Åtal väcks mot misstänkta spritsmugglare i Söderhamns kommun

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 100 000 liter alkohol smugglades in i landet och ett 20-tal personer misstänks vara inblandade. Nu väcks åtal mot en stor smuggelhärva i Söderhamns kommun som rullades upp höstas.

– Det rör sig om misstankar om grov smuggling och Tullmyndigheten har haft ögonen på dem länge, säger åklagare Peter Helsing.

Totalt 22 personer är inblandade i den smuggelhärva där omkring 15 000 liter sprit fördes in i landet från Tyskland. Utöver det smugglades cirka 76 000 liter öl, 7 000 liter vin och 10 000 liter alkoläsk och cider.

Flera kategorier av de misstänkta

Det är en stor utredning som visar upp tre kategorier av misstänkta, enligt Peter Helsing. Huvudskaran består av fem personer – vidare finns ett antal personer som varit med på resor och inhandlat alkoholen i Tyskland. Utöver det finns köparna.

Vissa nekar – andra erkänner

– Det har handlat om oerhört stora mängder alkohol som smugglats in med stora bilar och släpvagnar i ungefär tre års tid från 2015 och framåt, säger Peter Helsing.

Bland de misstänkta finns de som helt förnekar till brott, de som delvis erkänner till brott samt de som erkänner till fullo.

Flera olika bevis

Åtalspunkterna är bland annat grov smuggling, medhjälp till grov smuggling, olovlig försäljning av alkohol och medhjälp till olovlig försäljning av alkohol. Som bevisning finns fotografier, övervakningsfilmer och skriftlig bevisning bland annat.

Tullverket gjorde tillslag

Det var Tullverket som efter en längre tids utredning slog till mot de misstänkta som totalt utförde 66 smuggelresor mellan Sverige, Danmark och Tyskland.

– Tullverket gjorde ett tillslag när man tyckte man hade ett bra läge, säger Peter Helsing.

Åtalas för narkotikabrott

Polis har i en av de misstänktas lägenhet dessutom hittat narkotikaklassade tabletter samt injektionsflaskor innehållandes illegala preparat. Personen åtalas därför för ringa narkotikabrott samt dopningsbrott. Den misstänkta har erkänt till innehav av föremålen och preparaten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer