Åtalas för stort antal våldtäkter mot utsatta kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

En 37-årig man åtalas för ett flertal våldtäkter mot två kvinnor som varit i beroendeställning till honom. Kvinnorna har varit intagna på ett behandlingshem när övergreppen inträffat, enligt åtalet.

På torsdagen väckte åklagarekammaren i Gävle åtal mot mannen, som är bosatt i Hälsingland. Enligt åtalet, som omfattar två målsäganden, har mannen som arbetat som vårdare utnyttjat kvinnornas beroendeställning och begått våldtäkt mot kvinnorna. Det har inträffat i Hälsingland.

Den ena kvinnan har mannen utfört samlag och andra sexuella handlingar med i maj 2017, på det behandlingshem där kvinnan var intagen. Det har handlat om oralt och analt samlag.

Utsatt situation

Åklagaren menar att mannen genom att begå våldtäkt otillbörligt har utnyttjat att kvinnan på grund av psykisk störning var i en utsatt situation. I andra hand hävdar åklagaren att mannen sexuellt har utnyttjat en person som var i beroendeställning.

Efter denna händelse blev mannen gripen och har suttit häktad sedan 12 maj. Mannen har förnekat brott.

Utnyttjades över 30-tal gånger

Den andra kvinnan ska mannen, enligt åtalet, ha utnyttjat för att få oralsex av vid ett stort antal gånger mellan 2015 och 2016. Bland annat har det skett vid bilfärder, och även ett 30-tal gånger på behandlingshemmet där kvinnan var tvångsintagen.

Hon har utnyttjats genom att hon var i en utsatt situation på grund av psykisk störning, självskadebeteende och socialt nedbrytande beteende, skriver åklagaren. Mannen har förnekat brott men medgett sexuellt utmgänge med kvinnan.

I åtminstone det ena fallet finns myndighetsbeslut från en kommun om att kvinnan skulle placeras på boendet.

Nu väntar rättegång mot mannen som sitter häktad.

”Beklagansvärt”

– Om någon har blivit utsatt för något som man inte ska, så har vi rutiner för hur det ska hanteras. Alla personer som drabbas av något som man inte ska, är naturligtvis beklagansvärt, säger den pressansvarige för företaget som driver behandlingshemmet.

I övrigt hänvisar talespersonen till sekretess, och att det är rättsvårdande myndigheter som ansvarar för att utreda eventuella brott.

Hemmet tar emot vuxna personer med sjukdomstillstånd i hjärnan, såsom psykiska eller kognitiva problem. Placeringar görs dels både enligt socialtjänstlagen och även som öppen psykiatrisk tvångsvård, och öppen rättspsykiatrisk vård.

Målet är enligt verksamhetens hemsida att erbjuda en trygg och säker boendemiljö, och att bland annat arbeta för stärkt självkänsla och att klienterna på sikt ska klara ett eget boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.