Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gästgivars, som är känt för sina schablonmålningar i festhuset, ägs numer av Björn Ohlson och hustrun Pia. Hör vad Björn säger om prislappen på restaureringen i klippet. Foto: Mikael Johansson/SVT

Återställning av 16 kvadrat på världsarvet kostar 370 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår omfattande restaureringar av Hälsingegården Gästgivars i Vallsta. Ett rum ska återställas till ursprungligt skick och det kostar stora pengar.

Förutom att Gästgivars festhus ska snyggas till på utsidan ska mellankammaren på nedervåningen återställas i ursprungsskick. Mellankammaren gjordes på 1950-talet om till kök och det gjordes inte med varsam hand.

Gärstgivars i Vallsta är en av de sju gårdarna som ingår i världsarvet. Foto: Mikael Johansson/SVT

Nu ska man återställa rummet i sitt ursprungsskick som det såg ut när huset byggdes för snart 200 år sedan.

– De här husen byggdes ju bara för att ha fest och bröllop i. Huset var dåtiden lösning på dagens partytält på gräsmattan, säger Björn Ohlson som sedan ett och ett halvt år äger Gästgivars tillsammans med hustrun Pia.

Omfattande regelverk

Att återställa det 16 kvadratmeter stora rummet till ursprungsskick kommer att kosta 370 000 kronor. Regelverket för återställningen är omfattande och arbetet övervakas av staten genom länsstyrelsen.

Hör Björn Ohlson berätta om sin kärlek till gården och om rumsåterställningen.

Hälsingegården Gästgivars har troligen legat på samma plats sedan medeltiden och var under 1600- och 1700-talet ett gästgiveri.

Festhuset byggdes 1840-talet och står på Unescos världsarvslista tack vare de unika målningarna som gjorde av Jonas Wallström. Han anses vara sin tids främsta schablonmålare och stilbildare för den sortens arbete som spred sig över Hälsingland och resten av Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer