En man döms för mordförsök till åtta års fängelse och utvisning. Foto: TT

Åtta års fängelse för knivdåd

Uppdaterad
Publicerad

En 23-årig man dömdes idag till åtta års fängelse, och utvisning, för mordförsök, grov misshandel och misshandel.

Det var i slutet av mars som 23-åringen attackerade en kvinna, som han tidigare varit sambo med, med kniv utanför Nordea i centrala Gävle.

Tidigare under kvällen ska han också ha misshandlat kvinnan på en restaurang, genom att spraya henne i ansiktet med blå färg. Detta kom efter att kvinnan velat avsluta relationen, något som mannen inte ville acceptera.

Mordförsök i Gävle

I samband med knivskärningen senare samma kväll attackerade 23-åringen först kvinnan och sedan flera personer som försökte ingripa. Tingsrätten har bedömt åklagarens beskrivning av vad som inträffat och fäller mannen enligt samtliga fyra åtalspunkterna: mordförsök, grov misshandel, misshandel och olaga hot.

Fullbordat försök

Mordförsöket på kvinnan har varit ett fullbordat försök, skriver tingsrätten, och menar att mannen har gjort allt som krävs för att brottet skulle ha kunnat fullbordas. Det gör att straffvärdet för försök till mord är mycket högt. Mannen döms nu till åtta års fängelse och utvisning ur Sverige, med förbud att återvända inom tio år. Han ska betala drygt 200 000 kronor i skadestånd till brottsoffren, varav drygt 150 000 kronor till den tidigare sambon.

Mannen hade själv hävdat att han varit kraftigt berusad den aktuella kvällen, men varken vittnesmål från brottsoffren, civila vittnen, poliser eller genomförd provtagning ger något stöd för det. Rätten drar därför slutsatsen att mannen inte varit så berusad eller drogpåverkad som han påstått själv, och därmed saknar detta betydelse för bedömningen av det ansvar han har för brotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök i Gävle

Mer i ämnet