Avbokade julbord skapar oro i restaurangbranschen: ”Väldigt stor del av verksamheten”

Uppdaterad
Publicerad

Vid den här tiden på året är det högsäsong för julbord. Men efter den senaste tidens signaler kring ökad coronasmitta börjar branschen märka av en oro bland restaurangägarna i länet.

– Julbordspengarna lever man på ända fram till sommaren så det är en väldigt stor del av vår verksamhet, säger Chalene Kullberg som är platschef på Engeltofta i Gävle.

Julborden viktig inkomstkälla

För många restaurangägare är julborden en viktig inkomstkälla, men nu börjar branschen märka att något hänt.

Coronaviruset i Gävleborg

– Det är många som avbokar och det är stora avbokningar. Det är kommuner, regioner och företag som bokar av. Läget är allvarligt och oroligt säger Jonas Partheen som är presschef för bransch- och arbetsgivareorganisationen Visita.

”Vi gör det vi kan”

Chalene Kullberg ser ändå positivt på att det i motsats till förra julen går att servera julbord i år men har också börjat märka av en viss oro bland kunderna. Restaurangen har även fått in en avbokning av ett större sällskap på grund av den ökande smittspridningen.

– Vi gör det vi kan, sedan är det upp till var och en att man tar hänsyn och har minsta symptom att man stannar hemma, säger Chalene Kullberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet