Arbetet med få till ett trygghetsboende i Hamrångebygden har pågått i flera år av ortsborna. Och om allt går som det ska så står ett klart 2020 i Bergby. Foto: SVT Gävleborg

”Vi kräver samma service som i stan”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med få till ett trygghetsboende i Hamrångebygden har pågått i flera år av ortsborna. Och om allt går som det ska så står ett klart 2020 i Bergby.

Nu ökar trycket på att även ytterområdena av Gävle kommun ska få samma service som staden, för även i Hedesunda vill man nu ha ett boende för äldre.

När det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna presenterade ett förslag om ett trygghetsboende i Bergby några mil norr om Gävle blev man tagen på sängen av det stora intresset. I nuläget är det 55 som ställt sig i kön till de 46 planerade lägenheterna.

– Vi trodde inte vi skulle få så många intresserade, säger Lars Bergmark, affärsområdeschef på Gavlegårdarna. Sen får vi se hur många av intressenterna som vill flytta dit.

Så vi tar och kollar hur några ur den åldrande befolkningen i Hamrångebygden tänker. Samtliga har anmält sig som intresserade av den planerade trygghetsboendet.

– Jag är jätteintresserad eftersom jag är i den åldern där jag måste tänka på nästa steg, säger, Hans Ivarsson, Bergby.

– Vi tillhör den grupp så bott så länge på samma ort att man har svårt att flytta därifrån, säger, Ebbe Lundqvist, Axmarbruk. Det finns liksom ingen anledning.

Känner ni att ni blir behandlade på samma sätt här ute som inne i Gävle?

– Nej, det gör vi inte, säger Karin Åberg, Bergby. Vi skulle vilja att man satsar lika mycket per innevånare här som inne i centrala Gävle, och här finns massor med grönområden att bygga på.

Och intresset för att bygga trygghetsboenden i utkanterna är stort, något som Gavlegårdarna också uppmärksammat.

– Vi funderar på Hedesunda, Valbo, Forsbacka och fler ställen, säger Lars Bergmark. Men vi börjar i Bergby och ser hur det går, men vi har förstått att det är stor efterfrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.