Foto 1: Ovansjö avrättningsplats, eller Ovansjö galgbacke. Foto 2: Hedesunda-Östervåla avrättningsplats. Foto: Sveriges Fängelsemuseum

Avrättningsplatser ska smyckas ut

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg och Sveriges Fängelsemuseum vill utsmycka avrättningsplatser i Gävleborg. Nu utlyser man gestaltningsuppdraget.

Det är projektet ”Gränsland, mellanrum, avgrunder” som har fått ett bidrag på drygt två miljoner kronor från Postkodslotteriets KulturStiftelse. Det innebär att projektet kan arbeta vidare med avrättningsplatserna i Gävleborg genom samtal, konstinstallationer och program.

Allmänheten har under höste engagerats för att identifiera och utforska avrättningsplatserna i länet. 33 stycken platser som har använts från sent 1600-tal till 1850-talet har lokaliserats.

”Genom att identifiera och lyfta fram tidigare avrättningsplatser runt om i Gävleborg vill vi skapa förutsättningar för en självreflekterande och kritisk läsning av en historisk omständighet som nästan osynliggjorts i Sverige” skriver Fängelsemuseet i ett pressmeddelande.

Hittas vid gränser

Enligt fängelsemuseet så är det ofta vid gränser som man hittar tidigare avrättningsplatser. Därför vill man nu med ”tillfälliga och platsspecifika gestaltningar röra oss i såväl moraliska som geografiska gränsland”.

Vilken koppling har de här kulturhistoriska platserna till dödsstraffet idag? Kan de här platserna förenas med andra platser i fråga om makt, förtryck och brott mot allas lika rätt i vår samtid? Det är frågor som projektet söker svar på.

Fyra till fem får uppdrag

Målet med projekter är nu att lyfta runt 10 avrättningsplatser jämnt fördelat över länet. Hälften av de med en platsspecifik tillfällig samtidskonstinstallation. Platserna ligger på så väl kommunal mark, som privat mark samt mark ägd av skogsbolag.

Nu går man ut med en utlysning om tillfälliga projekt och konstnärliga gestaltningsuppdrag. Men den som ska ta sig an uppgiften måste ha en konsthögskoleutbildning, en projektidé och ett cv att slåss med. Fyra till fem konstnärsskap kommer att tilldelas uppdrag.

Fakta: Avrättningsplatserna i bilderna ovan

Visa

Ovansjö avrättningsplats:

Kallas också Ovansjö galgbacke. Platsen är belägen på sockengränsen mellan Ovansjö och Torsåker. Sista avrättningen på platsen skedde troligtvis under 1750-talet. Stenen är en gränssten.

Hedesunda-Östervåla avrättningsplats:

Avrättningsplatsen ligger på gränsen mellan Gävleborgs län och Uppsala län. Östervåla kommun reste en minnessten där 1947 och kallar platsen för Östervåla avrättningsplats. På stenen står det att sista kända avrättningen skedde 1836, men på platsen avrättades även den sista kvinnan i Gävleborgs län år 1851.

Källa: Sveriges Fängelsemuseum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer