Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Markus Dahlberg/SVT

Avskydda trafikanter bjöds på helkväll i Hassela

Uppdaterad
Publicerad

Tutande, blinkande med helljusen och ett långfinger – ett vanligt bemötande från medtrafikanter vittnar motorintresserade ungdomar i Hassela om. Den här kvällen är det däremot a-traktorerna och de stajlade bilarna och dess förare som är stjärnor, men med en allvarlig underton.

– Efter olyckan har jag varit väldigt noga med bälte, säger Simon Wiklund från Hassela.

Olyckan, ja – för två år sedan omkom fyra tonårspojkar och två flickor skadades allvarligt i en bilolycka i Sörfors, inte långt från den här kvällens samlingsplats i Hassela. Efter tragedin växte idén om att samla ungdomar fram hos Ann-Sofie Wesslén-Weiler på Länsförsäkringar Gävleborg.

Antalet fordon ökar

Försäkringsbolaget ser att antalet unga motorintresserade ökar, särskilt utanför större orter, men gruppen är inte särskilt uppskattad enligt en undersökning från P4 Gävleborg. Två av tre gävleborgare vill begränsa a-traktortrafik.

Försäkringsbolaget vill dock under den här onsdagkvällen påminna om säkerheten utan att komma med för retliga pekpinnar. Utställning för både bilar och a-traktorer varvas med blåljusbesök och föredrag av en av de omkomna pojkarnas mamma.

– Ju mer tidiga insatser vi gör desto bättre möjligheter att skapa trygghet genom hela livet och vi ser att den här målgruppen har det ganska tufft på många sätt så vi vill göra något mer, säger Ann-Sofie Wesslén-Weiler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.