Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till S majfirande och hör varför duon skickar en känga till SD. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Babsan och Sulos sagostund i Ockelbo – en känga till SD

Uppdaterad
Publicerad

Sagostunder med dragqueens som läser för barn hamnade hösten 2022 i fokus i Sverige, något som SD på flera håll försökte motarbeta.

Under Ockelbos första maj-firande passade Babsan och sångaren Sulo på att ge partiet en känga under sin egna sagostund på torget.

Första maj är i det närmaste en nationaldag för socialdemokrater. I år har kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson (S) fokuserat på HBTQ-frågan och bjudit in Lars-Åke Wilhelmsson (Babsan) och sångaren Sören Karlsson (Sulo) dagen i ära.

– Det här kanske låter klyschigt men när vi pratar om människors lika värde, oavsett om det är i Sverige eller i världen så är inte de här värdeorden lika självklara längre, säger Magnus Jonsson (S).

Sagotanterna var i fokus för flera år sedan, varför riva upp det här igen?

– Jag tror att man inte får glömma bort debatter som har varit. Det är ju en grogrund till någonting, som SD eller sittande regering, för hur man vill styra landet. Det lever ju fortfarande.

SD har starkt fäste i kommunen

Ockelbo har varit ett av Sverigedemokraternas starkaste fästen men för några månader sedan hoppade flera sittande SD-politiker i kommunen av partiet och verkar numera som politiska vildar.

Endast en sverigedemokrat sitter kvar i kommunstyrelsen, ersättaren Stefan Cronlund (SD). Han sitter även som ledamot i fullmäktige.

SD: ”Hade prioriterat annorlunda”

Han säger i telefon till SVT att han inte motsätter sig att dragqueens läser för barn men att han skulle prioritera annorlunda:

– Vi har en socialnämnd som ser ut att gå minus, en utbildnings- och kulturnämnd som ser ut att gå väldigt mycket minus, vi har 20 procent av våra elever i nian som inte går ut med godkända betyg. Jag hade lagt prioriteringen på annat – på våra kommuninvånare, säger han och fortsätter:

– Annars har jag ingen åsikt. Jag har helt andra planer i dag, jag ska städa ur husvagnen. Första maj är en jättebra dag att städa ut husvagnen på.

I klippet ovan: Följ med till S majfirande och hör varför Babsan och Sulo skickar en känga till SD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.