Foto: arkiv

Bankanställd i Hälsingland misstänks ha förskingrat 1,7 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

När äldre kom in till banken för att ta ut pengar passade den bankanställde på att förskingra stora belopp från deras konton. Nu misstänks hon för flera fall av grovt bedrägeri och trolöshet mot huvudman, grovt brott.

En bank i Hälsingland blev kontaktad av en kund som hade noterat att ett konto hade avslutats utan lov, och pengar försvunnit. Efter kontroll i bankens journalsystem stod det klart att det var en av bankens anställda som på eget bevåg hade avslutat kontot, fört över 21 000 kronor till sitt eget konto samt under en tid betalat räkningar och fortsatt föra över pengar till ett värde av sammanlagt 41 000 kronor från den aktuella kundens tillgångar.

Den anställde fick sparken, men polis och bank fortsatte att granska dennes tidigare förehavanden.

– Ytterligare två äldre damer, som har haft stor tilltro till den bankanställde, har blivit av med sammantaget ganska mycket pengar, säger Peter Helsing, kammaråklagare.

Utnyttjade äldre

Polisutredningen har kommit fram till att de två damerna sammanlagt har blivit av med 1,7 miljoner kronor. Damerna, som båda har sjukdomstillstånd som gör att de inte kan förhöras, har enligt åklagare Peter Helsing lurats av den bankanställde när de kommit in till bankkontoret.

– Min tes är att kvinnorna kommer in och tar ut ett ganska litet belopp, men istället bokförs det uttag på upp till 150 000 kronor. Damerna i fråga får ut några tusenlappar, resten ligger kvar i kassan och används av den bankanställde till att betala räkningar eller tas ut i kontanter, säger han.

Riskerar fängelse

De misstänkta förskingringarna ska ha skett mellan sommaren 2011 och en bit in på 2014. Enligt åtalet som har lämnats in till Hudiksvalls tingsrätt, rör det sig om två fall av grovt bedrägeri och osant intygande, samt ett fall av trolöshet mot huvudman, grovt brott, och urkundsförfalskning.

– Om den bankanställde skulle dömas för de här brotten så är min uppfattning att straffvärdet ligger på en bra bit över ett års fängelse, säger Peter Helsing.

Den misstänkte nekar till brott. Det är ännu oklart när rättegång kommer att hållas i Hudiksvalls tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.