Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: TT

Barn dog under förlossningen – hög arbetsbelastning en av orsakerna

Publicerad

Ett barn dog under förlossning trots att allt såg bra ut under början av födelseprocessen. Förlossningsförloppet påverkades av hög arbetsbelastning och brister i kommunikation, skriver Region Gävleborg i en Lex-Maria -anmälan.

En frisk förstföderska kommer in till förlossningen med regelbundna värkar. Graviditeten är fullgången och till en början är fosterövervakningskurvan normal. Men den försämras successivt och i slutet av förlossningen är den mycket onormal. Barnet föds fram med hjälp av sugklocka, men är livlöst och går inte att återuppliva, det meddelar Region Gävleborg i ett pressmeddelande.

Språkförbistring och hög arbetsbelastning

Nu anmäls händelsen enligt Lex Maria till Inspektionen för Vård och Omsorg.

Hantering av förlossningsförloppet påverkades av en hög arbetsbelastning. Språkförbistringar och problem i den interna kommunikationen bidrog också till den tragiska utgången. Chefläkare John Mälstam har beslutat att skicka den gjorda utredningen vidare till tillsynsmyndighet IVO för värdering.

– Att förlora ett barn under så dramatiska omständigheter är bland det värsta som kan drabba föräldrar och mina tankar och djupaste medkänsla går i första hand till dem, säger John Mälstam.

Utdrag ur händelseanalysen:

Frisk, förstföderska, fullgången graviditet. Intas på förlossningen på grund av regelbundna sammandragningar. Till att börja med normalt CTG (fosterövervakning) som dock successivt försämras. I slutskedet av förlossningsförloppet gravt patologiskt CTG – föranleder sugklocka. Framfödes ett livlöst barn (APGAR 0) som ej går att återuppliva. Hantering av förlossningsförloppet påverkat av hög arbetsbelastning och brister i kommunikation som bidrager till utgången. Berörd  och make mår psykiskt dåligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.