I Sverige insjuknar ungefär ett barn om dagen i någon form av barncancer, enligt Barncancerfonden. Foto: TT

Barncancervården kommer tillbaka till Gävle

Uppdaterad
Publicerad

På grund av att Gävle Sjukhus år 2012 tappade sin barnonkologiska kompetens var man tvungna att hänvisa sina patienter till Uppsala för bland annat läkarbesök och cellgiftsbehandlingar. Nu ska barncancervården flyttas tillbaka till Gävle.

Barn och ungdomar med cancer kommer, som Gefle Dagblad var först med att rapportera, snart inte behöva ta sig tilll Uppsala och Akademiska sjukhuset för att få behandling.

Gävle sjukhus är just nu på väg att på nytt bygga upp den kompetens man förlorade och som gjorde det nödvändigt för sjuka barn och ungdomar att ta sig till Uppsala. Det kunde vara krävande för barnen och problematiskt för anhöriga som måste ta ledigt från arbetet, ibland så ofta som en gång per vecka under intensiva behandlingsskeden.

Behandling i Gävle

Sofia Arwehed, verksamhetschef för barn- och ungdomssjukvården i Gävleborg gläds över flytten men kan inte säga exakt när den är fullt ut genomförd.

– I liten skala har vi redan kunnat göra det. Men nu håller vi på med en kartläggning över behoven och det är svårt att säga exakt när det är helt klart, säger hon till SVT Nyheter Gävleborg.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.