Foto: Anders Sundin/SVT

Coronautbrott på skola i Valbo – ”Barnen ringer hem och är oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

Ett utbrott av corona har konstaterats bland elever på Sofiedalskolan i Valbo. Trots oro från föräldrar och elever som SVT pratat med tänker inte utbildningschefen stänga skolan helt och hållet.

Utbrottet upptäcktes enligt kommunen under måndagen och efter samråd med regionens smittskyddsläkare kom man fram till åtgärder:

– Vi skickar hem två klasser för fjärrundervisning, säger Thomas Hartikainen, utbildningschef i Gävle.

Coronaviruset i Gävleborg

Hur många elever är smittade?

– Jag kan inte gå in på antalet men tillräckligt många för att vi ska göra den här åtgärden, säger han.

En förälder till en elev på Sofiedalskolan som SVT Gävleborg har varit i kontakt med är orolig för att skolan inte har stängt helt och hållet då flera barn har bekräftats smittade av corona.

– Det känns obehagligt att skolan inte stänger när barnen själva ringer hem och är rädda. Jag hade velat ta hem dem faktiskt, säger föräldern.

Utbildningschefen lutar sig mot den bedömning som har gjorts tillsammans med smittskyddsläkaren vilket är att skolan inte behöver stänga.

– Vårt primära är att hålla skolorna öppna och bedriva undervisning på plats, säger Thomas Hartikainen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet