Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Leif Stigenberg om Transportstyrelsens nya krav. Foto: Linnea Nilsson/SVT

Nya regler från Transportstyrelsen kostar Leif Stigenberg tusenlappar

Publicerad

Nya krav från Transportstyrelsen gör att fartygsägare ska genomgå en egenkontroll av sina båtar och rapportera in gratis via deras hemsida. Men för Gävlefiskaren Leif Stigenberg som inte har någon dator blir det dyrt.

För att han ska få skicka in kontrollen via post eller telefon tar Transportstyrelsen ut en avgift på 1400 kronor per båt.

Leif Stigenberg äger två fiskebåtar och eftersom han inte har tillgång till någon dator blir det många tusenlappar extra. I samband med de nya reglerna tillkommer också en ny tillsynsavgift per båt.

”Åldersdiskriminering”

Totalt ska Leif Stigenberg betala en kostnad på 7800 kronor per år, men hade han skickat in rapporten via hemsidan hade han sparat nästan 3000 kronor.

– Det är en ålderdiskriminering som går till världshistorien. Att ett statligt företag kan ta ut sådana oskäliga pengar utav folk som inte förstår sig på datorer är orimligt, säger Leif Stigenberg, fiskare från Gävle.

Måste hantera blanketter manuellt

Fredrik Hellsberg, som jobbar på Transportstyrelsen, menar att om man skickar in sin deklaration med blankett måste Transportstyrelsen hantera den helt manuellt, och därför tar de ut en avgift för att täcka den kostnaden.

Ska inte systemet fungera för alla, oavsett om man använder dator eller inte?

– Jo, det är klart. Diskrimineringsfrågan får vi ta och kika på, det är inte meningen att diskriminera någon, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer