Foto: SVT/Arkiv

Besked dröjer för Fikru Maru

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått två år sedan den svenska läkaren Fikru Maru greps i Etiopien misstänkt för att vara delaktig i en stor korruptionshärva. Han har sedan dess suttit frihetsberövad i Etiopiskt fängelse utan att få sitt fall prövat. Under tisdagen skulle han fått besked om hans fall skulle läggas ner, men i stället kom för honom ett nytt besvärande beslut.

Återigen fick Emy Maru beskedet från Etiopien att hennes pappa inte får sin rättsliga prövning som utlovats. Den här gången säger domstolen att det beror på att en av de andra 66, åtalade i samma härva, lämnat in en begäran om att få sitt åtal nedlagt, precis som Fikru Maru gjort och skulle få svar på idag. Men domstolen beslutade i stället att alla de som vill få sitt åtal nedlagt ska få ett kollektivt besked. Det innebär, som Emy Maru uppfattat det, att det kommer dra ut på tiden väldigt länge.

– Jag känner mig otroligt maktlös, jag har inte den platsen eller kontakterna för att kunna trycka på där det spelar roll vad jag säger. Men jag skulle önska att någon från UD, kanske en högt uppsatt person så som i Martin Schibbye och Johan Perssons fall där tog man upp det på stads och utrikesministernivå, att man tar det på den nivån och en gång för alla sätter sig ner och tar ett ansvar och ser till att det blir en rättssäker process. Nu har det gått två år för mycket. Jag tänker inte vänta två år till, säger hon.

Hudiksvallsläkare fängslad i Etiopien

Bricka i ett spel

Enligt Emy är hennes pappa helt oskyldig, han har enbart blivit en bricka i en inrikespolitisk maktkamp. Hon menar att den Etiopiska staten bryter mot de mänskliga rättigheterna och att de inte följer FN-konventionen när de inte låter honom få en rättslig prövning efter så lång tid. Nu kräver hon att svenska Utrikes departimentet agerar mera kraftfullt.

– Vad mer än det här ska behöva hända, hur långt ska det behöva gå innan man sätter sig ner och tar ett officiellt möte? Man säger att man tar möten med Etiopiska företrädare från UD:s håll. Men hur många möten har tagits i möten just för pappas skull? Det tas inte officiella möten för honom, det tas inte upp sakligt och just den här delen av situationen utan tar upp det i sammanhang där man råkar stöta på varandra. Man måste visa att det är allvar.

På UD kommer man att jobba på samma sätt som man hittills har gjort. De besöker honom i fängelset, följer rättsprocessen och bistår med advokathjälp. Man säger också att ärendet fortlöpande förs upp med de Etiopiska företrädarna, men kan inte gå in på några detaljer om vad som görs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hudiksvallsläkare fängslad i Etiopien

Mer i ämnet