Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gävlestudenten föredrar vanlig hyresrätt framför studentbostad. Han önskar fler alternativ. Foto: Saga Dillner/SVT

Billigare för Linus att bo i vanlig lägenhet än studentlägenhet

Uppdaterad
Publicerad

Linus Bentzer bodde trångt och betalade dyrt för sin studentlägenhet. Han är en av flera studenter i Gävle som valde att säga upp sin studentlägenhet och flytta till en ”vanlig” lägenhet. På så sätt har han både fått badkar och förvaring och samtidigt sparat 30 procent på hyran.

– Oftast är en privat lägenhet, eller privat fastighetsägare ett betydligt billigare alternativ än en studentbostad, säger Linus Bentzer student på högskolan i Gävle.

Linus har bott i två studentlägenheter där han betalade cirka 6700 kr för 40 kvm, nu bor han på 57 kvm och betalar betydligt mindre.

– Jag har aldrig känt mig så trångbodd i hela mitt liv. Hyran var kostsam i förhållande till storlek och jag behövde också betala cirka 1000 kr för två förråd säger Linus Bentzer.

– Det är många studenter som mer och mer börjar söka sig till vanliga hyresrätter, många tycker att man får ut mer av en vanlig hyreslägenhet, säger Emelie Carlström, ordförande för studentkåren.

”Hemmaspa på studentbudget

Lägenheten han bor i nu ligger visserligen något längre bort från skolan, men fortfarande centralt.

– I min nya lägenhet har jag badkar, det får man inte i så många studentboenden. Det är som att ha ett hemmaspa på studentbudget, säger Linus Bentzer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.