Ingen vill köpa biogas. Istället eldas den upp direkt efter tillverkning Foto: SVT

Hushållsavfall blir biogas – som eldas upp direkt

Publicerad

Biogasanläggningen i Forsbacka, som ägs av Gästrike Återvinnare och Gävle Energi, sprutar ur sig biogas.

Gävleborgarnas hushållsavfall blir till bränsle som kan användas i stället för bensin eller diesel i bilar och bussar. Det är bara en sak – köparna är så få att omkring 70 procent av biogasen måste eldas upp direkt på platsen.

Det var Sveriges Radio Gävleborg som först uppmärksammade att det mesta av biogasen i Forsbacka eldas upp. Jörgen Edsvik (S) satt i den då styrande majoriteten när beslutet om anläggningen, som för övrigt var enhälligt över blockgränserna, togs för tre år sedan.

– Jag tror inte att någon är nöjd med att det ser ut så här. Det är ju ett slöseri med resurser. Och därför måste vi stimulera efterfrågan, säger han.

Efterfrågan handlar till en del om privatbilismen.

– Vi måste få upp fler tankställen så att det blir lättare att tanka biogas. 

Dubbla antalet biogasbussar

Den andra delen handlar om kommunens egen fordonflotta. I dag använder bara mellan 25 och 30 procent av stadsbussarna biogas.

– En kommande upphandling av stadsbussarna blir viktig. Det borde gå att få upp siffran till 50-60 procent. Och så har vi kommunens egen bilpool.

Ingenting tyder på produktionen av biogas i Forsbacka kommer att minska, oavsett om det finns efterfrågan eller inte. Detta sedan kommunerna i Hälsingland förvarnat om att de vill börja skicka sitt hushållsavfall till anläggningen.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.