Foto: SVT

Biografer på småorter hotas läggas ner

Uppdaterad
Publicerad

Svea bio i Delsbo överlever, men de ekonomiska marginalerna är små. Höjd biomoms i landet har tvingat ägarna att höja priserna på biljetter och som följd har biografen fått färre besökare.

Biomomsen ökade från sex procent till tjugofem procent i januari 2017. Det har slagit hårdast mot småorter där det kan vara långt till nästa biograf. Dryga året efter momshöjningen överlever Svea bio, som förut, för att ideella krafter sluter upp.

 – Vi går plus men det är tack vare ideellt arbete. Det skulle aldrig gå om vi hade anställd personal i kassa och på filmvisning. Vi har höjt biljettpriserna på vuxenbiljetter från 100 till 120. Och det är lite färre personer som gått på bio sen momshöjningen. Det är tufft, säger Bengt Olskims, ekonomiansvarig på Svea bio. 

Politker anser att stödet finns

Totalt har Svea bio en halvtidsanställd person. Och Delsbo är inte den enda orten där den lokala biografen har tappat kunder och intäkter. Utanför storstäderna lider flera biografer av samma problem – låga intäkter till följd av momsökningen. I Gagnef i Dalarna lades biografen nyligen ner. Demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) säger dock att biografägarna på de mindre orterna får det ekonomiska stöd som behövs. 

– Vi har avsett alldeles särskilda medel just för att säkerställa att små biografer inte drabbas av den nya filmpolitiken. Vi har avsatt hela 25 miljoner kronor just för detta ändamål, säger hon. 

Pengar får bara gå till investeringar

Pengarna kan biografägarna ansöka att få i bistånd, men de kan enbart gå till nya investeringar, inte till att täcka förluster eller gå till löpande utgifter. 

– Jag vet inte om de 25 miljoner kronorna räcker. Momshöjningen har påverkat och så finns det andra sätt att se på film som påverkar oss väldigt mycket. Det gäller att fördela pengarna rättvist om det ska bli fortsatta biovisningar i Delsbo och andra småsamhällen. Men det har inte varit på tapeten att lägga ner i Delsbo. Det hoppas vi skjuts fram många år till, säger Bengt Olskims.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.