– Svensk skog ska brinna. Det är en del av den, säger biologen Petter Hillborg. Foto: Arvid Jansson/SVT

Biologen Petter i Gävle: ”Det är bra för skogen att det brinner”

Uppdaterad
Publicerad

De enorma brandområdena breder ut sig i Ljusdals kommun än i dag, tre år efter de stora skogsbränderna i Hälsingland. Bränderna har varit förödande för skogsägare men, gynnsamma för naturen, menar biologen Petter Hillborg på Högskolan i Gävle.

– Svensk skog ska brinna. Det är en del av den, säger han.

Bränderna i Hälsingland 2018 har inneburit enorma kostnader för drabbade skogsägare. Trots den socioekonomiska och känslomässiga smällen för skogsägare gör bränderna skogen gott.

– Det är därför man gör naturvårdsbränningar för att efterlikna det som har hänt här. Det ger även växter som är konkurrenssvaga en chans att föröka sig och överleva.

För högt bränslelager i naturen

De senaste hundra åren har människan motverkat de naturliga skogsbränderna vilket gör att vi nu har ett överskott på brännbart bränsle i naturen. Tillsammans med klimatförändringar gör det att vi nu har framkallat större bränder som vi inte kan kontrollera, menar Petter Hillborg.

– Vanligtvis när bränder kommer in i områden där det tidigare har brunnit så avstannar spridningen. Vi har rubbat våra ekosystem som vi lever i så fundamentalt att konsekvenserna nu börjar synas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.