Bland bomber och granater – nu ammunitionsröjs Kungsbäck i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Granater, ammunition och lite annat smått och gott har man hittat i marken i Kungsbäck där man just nu ammunitionsröjer. Det gör man för att kunna använda det gamla nerlagda skjutfältet till att bygga bostäder i framtiden.

– Här har vi lite olika typer av ammunition vi har hittat, säger Patrik Blomander, projektledare på Fortifikationsverket. Delar, skrot och annan gammalt från skjutfältet. Nu kartlägger vi för att sedan sätta igång och röja på allvar, vi gör riskbedömningar hela tiden.

Bordet är fullt med rostigt skrot och i två containrar ligger lite annat man hittat. Arbetet utförs av Fortifikationsverket i samarbete med en entreprenör som är experter på hantering av ammunition. Allt beräknas pågå till oktober 2019 och marken är avstängd. Det kommer en lätt upprörd man från crossklubben när SVT Gävleborg är på besök och undrar varför han inte nu kan köra motorcyklar och fyrhjulingar på området.

Det handlar om 400 hektar, eller 4 miljoner kvadratmeter mark som ska gås igenom

– Bland annat använder ett system med en magnetometer som mäter magnetiska förändringar i marken, säger Patrik Blomander. Vi samlar ihop data som ger oss en råfil som vi kan göra en indikationskarta utifrån och se var det eventuellt finns fynd. Vi gör det här för att man eventuellt ska kunna göra en ny samhällsnyttig användningen av marken. Det är det uppdrag som Fortifikationsverket har från regeringen. Och med det här samarbete vi tillsammans med Gävle kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.