Foto: SVT

”Förbjud dem...” eller ”klart de ska finnas” – delade åsikter om A-traktorer

Uppdaterad
Publicerad

”Bort med de från vägarna”, ”låt de ta bilkörkort vid 16 års ålder” och ”låt de köra!”. Så var några av tittarnas reaktioner i den chatt som SVT Gävleborg hade under onsdagskvällen.

SVT Gävleborg har tidigare rapporterat om EPA-föraren Sebastian, som ibland känner sig otrygg i trafiken.

Polisen vittnar om att det kan uppstå konflikter i samspelet mellan A-traktorer och vanliga bilar i trafiken.

Flera personer i SVT:s chatt om A-traktorer tycker att det handlar om samarbete, och att alla trafikanter ska visa respekt för varandra, som signaturen ”Bengt”:

”Finns många långsamtgående fordon i trafiken, traktorer etc. Så klart de ska finnas. Och vi övriga får ta hänsyn. Möjligen har jag upplevt just med a-traktorer att de inte håller ut, utan ligger för nära mittlinjen”.

Kritik mot bilister

Även signaturerna ”Bengan” och ”Erik”, tycker att man ska låta bli A-traktorerna:

”Klart som sjutton att A-traktorerna har samma rätt till gator och vägar som vi ”vuxna” bilister! Många bilister borde inte ens ha samma behörighet som A-traktorförarna har. Och vem förutom utryckningsfordon på akut uppdrag har så bråttom att man inte kan åka under 40 km/tim ett par kvarter?? Skärpning ”vuxna” bilister!!”

”Det är väl klart att alla ska få använda vägarna. Mer moppebilar, Epa, traktorer och cyklister”

”Bättre att ta riktigt körkort vid 16”

Sedan finns det andra som tycker att A-traktorerna inte ska köras på bilvägar, eller att förarna borde få dispens när det gäller bilkörkort.

– Det är mer trafiksäkra fordon jämfört med mopedbilar. Borde kunna få gå 50 km/h och därmed stoppa upp mindre i trafiken, skriver signaturen ”Christoffer”.

”Bättre att dom får ta riktigt körkort när dom fyller 16 med en prövotid på 4 år då får dom åtminstone en riktig utbildning”, enligt signaturen ”Ce”.

Signaturen Tommy upplever att många förare av A-traktorer kör vårdslöst och farligt:

”Jag har varit nära att bli påkörd av trimmade epor som åker och sladdar längs grusvägarna flera gånger. Förbjud eller bra mycket hårdare kontroll på dem anser jag”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.