Nizam Hindi, talesperson för Gävle moské ser positivt på att Abo Raad kan släppas fri. Men oroas även för att utvisningsbeslutet slår fast. Foto: SVT

Blandade känslor i moskén – även om Abo Raad kan släppas fri

Uppdaterad
Publicerad

Abo Raad, hans son och ytterligare fyra av de muslimska ledarna som suttit i förvar ska utvisas enligt regeringen. Men då det finns en hotbild mot männen är det osäkert om beslutet kan verkställas och bland annat Abo Raad kan släppas på fri fot tills vidare.

Under torsdagen fastställde regeringen Migrationsverkets beslut att utvisa gävleimamen Abo Raad och de andra förvarstagna muslimska ledarna.

Men samtidigt är det osäkert om utvisningsbeslutet kan verkställas eftersom det finns en hotbild mot männen om de skulle utvisas.

Och i Gävlemoskén var man kluvna efter dagens beslut – se mer i videon ovan.

Lagen säger att en utlänning får utvisas ur landet om det:

1. är särskilt påkallat av hänsyn till rikets säkerhet, eller:

2. med hänsyn till vad som är känt om utlänningens tidigare verksamhet och övriga omständigheter kan befaras att han eller hon kommer att begå eller medverka till terroristbrott enligt 2 § lagen (2003:148) om straff för terroristbrott eller försök, förberedelse eller stämpling till sådant brott. Lag (2009:1545).”

Det är Migrationsverket beslutar om utvisning enligt LSU. Säkerhetspolisen kan ta upp frågan om utvisning genom en ansökan till Migrationsverket. Utvisningsbeslutet kan överklagas ända upp till regeringen och får inte genomföras om verkställighetshinder föreligger.

Källa: Riksdagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Muslimska ledare tagna i förvar

Mer i ämnet