Foto: TT/SVT

Blindtarmsinflammation togs för urinvägsproblem – fyra gånger

Uppdaterad
Publicerad

En patient kom till hälsocentralen med svår smärta i magen sedan några dagar och feber. Vid fyra tillfällen bedömdes det handla om urinvägsinfektion, innan en läkare slutligen misstänkte att det var blindtarmen.

Region Gävleborg anmäler nu händelsen enligt lex Maria. I ett pressmeddelande framgår att personen, som är hemmahörande i Hälsingland, först fick antibiotika mot urinvägsinfektion på hälsocentralen.

När symptomen inte blev bättre och febern förvärrades sökte patienten till familjeläkarjouren. Där tog läkaren kontakt med barnjouren i Hudiksvall och man bedömde återigen att det rörde sig om urinvägsinfektion men bytte antibiotika.

Patienten hade telefonkontakt med hälsocentralen ytterligare två gånger medan problemen fortsatte, innan hen fick en ny läkarbedömning. Först då, vid femte tillfället, fattade en läkare misstanke om att i själva verket var en blindtarmsinflammation.

Varbildning

Patienten skickades till kirurgkliniken i Gävle som konstaterade denna diagnos och att det samlats var vid blindtarmen. Patienten fick läggas in flera dagar medan varet dränerades och mer antibiotika gavs, innan hen kunde återvända hem.

I pressmeddelandet om lex Maria-anmälan skriver chefläkaren Tommy Lundmark: Det är beklagligt att diagnosen blev fördröjd och jag anmäler för att få en oberoende granskning av händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer