Flera fordon förstördes i branden i Ljusdal, där ett stort förråd också brann ner. Foto: Räddningstjänsten.

Åskoväder drar in över landet – orsakar bränder

Uppdaterad
Publicerad

Ett åskoväder drabbade stora delar av landet under fredagen. Blixten slog ner i en villa i Bollnäs – som började brinna på övervåningen. Dessutom har blixten troligen orsakat en brand i Ljusdal där ett förråd och tre bilar brunnit ned. Även i Dalarna orsakade åskan en skogsbrand.

SOS larmades 17.06 om branden i villan. Huset började brinna efter att blixten slagit ner. Räddningtjänst och ambulans åkte till platsen.

– Blixten slog ner i ett hus på Solbackavägen i Bollnäs. Det började brinna på övervåningen i en skrubb. Han som bodde i huset tömde en brandsläckare på elden, säger Pär Wikblad, insatsledare på räddningstjänsten i Bollnäs.

– Paret som bor i huset har dragit i sig rök och har förts till sjukhus. Jag tror båda var chockade också. Det är otäckt när blixten slår ner och det börjar brinna.

Hur ser det ut med åska hos er nu?

– Vi får se om det blir några mer åskbränder under kvällen, men just nu har ovädret dragit vidare mot kusten, säger Pär Wikblad.

Förråd och fordon totalförstördes i Ljusdal

Åskovädret kan även ha orsakat en brand i Ygsbo i Ljusdal strax före 16-tiden. Räddningstjänsten i Ljusdal åkt dit.

– Det är ett stort förråd och tre fordon som stod utanför som är uppbrunnet. Vi har haft åska och blixtar, men ingen såg när branden startade så jag vågar inte säga hundra att det är åskan som orsakat detta, säger Leif Gäfvert, insatsledare.

– Allt är nedbrunnet nu, vi släcker bara det som återstår.

I samband med branden hittade räddningtjänstens personal stöldgods på platsen, bland annat från en inbrott hos just räddningstjänsten tidigare under våren. Polisen utreder nu detta.

På SMHI:s karta kan man se att ett kraftigt oväder passerat Dalarna och Gävleborg och vidare upp i landet mot Jämtland och Västernorrland. Även i Dalarna har åskan orsakat en brand. Tidigare under dagen åskade det även i Stockholmsområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer