Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bo Tapper vittnar om brister i hemtjänsten i Bollnäs: ”34 okända personer på två månader”

Uppdaterad
Publicerad

För åtta år sedan drabbades Bo Tapper i Bollnäs av en stroke som gör att han numera är i behov av hjälp från hemtjänsten som kommer fyra gånger per dag. Han säger sig ha varit nöjd med hur det fungerat tidigare men på senare tid har något hänt:

– På två månader nu, sånär som på en dag, har det varit hit 34 olika okända personer.

Bo Tapper är en engagerad person som har varit verksam både som FN-officer och sjuksköterska. Dessutom skriver han böcker och målar fortfarande när han orkar. Men nu vill han slå larm om situationen inom hemtjänsten i Bollnäs.

Han säger att han inte är blyg men menar samtidigt att det är besvärligt med så stor omsättning av personal som kommer på besök.

 – Jag behöver hjälp med nedre toalett, i ljumskarna, så här ligger jag och visar det jag har för hela kommunen så att säga.

Stor utmaning

Annelie Sköld är verksamhetschef för hemtjänst och hemsjukvård i Bollnäs kommun.

– Det är ingen önskvärd situation. Det verkar som att den här enheten har varit mer utsatt, säger hon.

Hon håller med om att personalsituation är besvärlig och menar att effekterna av pandemin fortfarande påverkar. 

– Vi måste hitta strategier för att kompetensförsörja och säkra bemanningen. Det är en av de stora utmaningarna vi har, säger Anneli Sköld.

I klippet gör vi ett besök hos Bo Tapper och han får även berätta vad han tror kan göra situationen bättre för honom och andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.