Bockbrännaren döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den Kalmarbo i 40-årsåldern som åtalats misstänkt för att ha bränt ner Gävlebocken döms nu av Gävle tingsrätt för grov skadegörelse och får fängelse i sex månader. Mannen ska också betala ett skadestånd till Gävle kommun på drygt 109 000 kronor.

Det var natten den 17 december som mannen tände på bocken och den totalförstördes. Mannen greps inte långt ifrån brandplatsen efter att vittnen från kommunens hemtjänst sett honom stå och byta om kläder innanför staketet till Gävle slott.

Mannen häktades senare och sedan valde åklagare att åtala mannen för grov skadegörelse.

Erkände först – men ångrade sig

I förra veckan var rättegången mot mannen i Gävle tingsrätt. När rättegången inleddes berättade 40-åringens advokat att mannen erkänner brottet och att han accepterar skadeståndet på 109 000 kronor. Men när 40-åringen sedan hördes i rätten tog han tillbaka erkännandet.

Tingsrätten konstaterar att det finns stora likheter mellan den person som tänder eld på bocken och mannen som nu döms. Detta utifrån åklagarens presenterade bevisning, bestående av en film och fotografier som har lagts fram.

Enligt domen har mannen slutligen bestämt sig för att han varken kan erkänna eller förneka gärningen.

I ett pressmeddelande kommenterar Gävle kommun domen:

– Bocken har ett stort värde för många, inte bara i Gävle. Att bränna ner den är ett brott och att bockbrännaren döms till fängelse understryker att samhället ser allvarligt på det inträffade, säger Veronica Bångfeldt, tillförordnad kommunikationschef på Gävle kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.