Två skjutningar på en månad. Men SVT möter ingen boende som är oroad. Foto: SVT

Boende på Nordost trygga

Publicerad

Nordost. 740 lägenheter, uppskattningsvis lite mer än 3000 invånare. Och svarta rubriker. Men bakom dem finns en annan bild och ett projekt, Hållbart Nordost.

Skjutningarna på senare tid väcker en annan reaktion än ökad otrygghet, tycker Fiona Tranberg, projektledare för ”Hållbart Nordost”, som inkluderar både återvinning och bemötande boende emellan.

– När det blir så här vill de boende verkligen få fram det som är bra, säger hon.

Det finns siffror som pekar på att dramatiska händelser inte ökar otryggheten. Enligt Gavlegårdarnas egna trygghetsundersökningar, som täcker in tidigare händelser än de senaste skjutningarna, påverkas inte den upplevda tryggheten av våldsbrott utomhus.

Samtidigt med Fiona Tranbergs projekt – som först verkar handla om avfallsåtervinning, underjordsbehållare för soppåsar och matavfall, men som egentligen handlar om hur hyresgästerna behandlar varandra – pågår omfattande förändringar av den fysiska omgivningen på Nordost.

Det byggs ramper för handikappanpassning, husen får andra färger, den största innergården får cirkustema och balkongerna får glasfasad.

Bertil flyttar inte

Att anställda på Gavlegårdarna framhåller trivsel och trygghet är kanske inte så konstigt. boende SVT Gävleborg talar med bekräftar bilden.

– Jag känner mig aldrig otrygg när jag går hem på kvällarna, säger Bertil Orrenskog, 76.

Han har bott på Nordost i över 20 år, och tänker inte flytta.

– Det har jag inga tankar på, inga tankar alls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.