Intill resecentrum i Bollnäs vill Region Gävleborg bygga lokaler till Utbetalningsmyndigheten om regeringen beslutar att placera myndigheten i länet. Arkivbild. Foto: Patrik Jonsson/SVT

Bollnäs försöker på nytt få statligt verk till kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg har i flera år försökt få till fler statliga arbetstillfällen i länet. Nu har regeringen meddelat att den nya Utbetalningsmyndigheten inte längre ska placeras i Södertälje som planerat – därför föreslår regionen att myndigheten lokaliseras till Bollnäs. 

Bollnäs centrala läge i Sveriges avlånga land är ett av region Gävleborgs argument för att myndigheten ska placeras i länet.

Det skulle ”ge närhet och möjlighet för att snabbt och enkelt upprätthålla kommunikation och utbyte med andra myndigheter”, heter det i en skrivelse till Finansdepartementet.

”Sammanhållen politik”

Utbetalningsmyndigheten ska finnas på plats 2024. Eftersom kommunerna och länsstyrelsen i länet samt Region Gävleborg under flera år arbetat för att skapa förutsättningar för etablering av statliga arbetstillfällen är ”den gemensamma förväntan är att detta ska leda till en statlig myndighetsetablering i Bollnäs”

”Att placera myndigheten i Bollnäs skulle i hög grad bidra till en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder”, skriver kommunstyrelsens arbetsutskott i Bollnäs i ett gemensamt uttalande.

Redan skapat förutsättningarna

I anslutning till Bollnäs resecentrum uppger kommunen att de har förberett och skapat förutsättningar för ett snabbt igångsättande av bygget av 28 000 kvadratmeter lokaler och 1 200 arbetsplatser på Järnvägsgatan 15.

Det är oklart när beslutet kommer om var den nya myndigheten ska placeras.

Vad gör en Utbetalningsmyndighet?

Utbetalningsmyndigheten kommer i huvudsak har två uppgifter:

1. Att arbeta med att förebygga, förhindra och upptäcka felaktiga utbetalningar.

2. Att ansvara för administration av utbetalningar från vissa statliga myndigheter.

Källa: Bollnäs kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.