Snittpriserna på både villor och lägenheter har sjunkit i Gävleborg de senaste tre månaderna. Foto: TT

Bostadspriserna i Gävleborg sjunker

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tre månaderna har priserna på sålda lägenheter i Gävleborg i snitt sjunkit med 9,7 procent. Villapriserna har sjunkit med 3,5 procent.

Nu har bostadsförsäljningarna från november analyserats. Sammanställningen visar att priset på bostadsrätter i snitt i riket har gått upp med 0,4 procent de senaste tre månaderna. Men i Gävleborg har priserna sjunkit med 9,7 procent.

Lägenheterna i Gävle sjönk mest

I Gävle har lägenhetspriserna minskat med 8,2 procent.

– Köparna är väldigt avvaktande nu. Det är färre som går på visning vilket i sin tur skapar en oro bland köparna, säger Anna-Lena Gustavsson som är mäklare på Fastighetsbyrån i Gävle.

Det ser inte likadant ut i hela länet. I Sandviken har lägenhetspriserna till exempel ökat med 7,7 procent de senaste tre månaderna.

– Utbudet har blivit större i Gävle. Det har byggts mycket nytt och många hyresfastigheter har omvandlats till bostadsrätter. Det kan påverka skillnaden, säger Anna-Lena Gustavsson.

Villor minskar också

I riket har priserna på villor gått ner med 2,5 procent de senaste tre månaderna. I Gävleborg är minskningen större. Här har priserna sjunkit med 3,5 procent.

Villaägarna som har förlorat mest de senaste tre månaderna bor i Nordanstigs kommun. Där har villapriserna minskat med 6,3 procent.

På längre sikt är pristappet inte lika stort. De senaste tolv månaderna har snittpriset på villor i Gävleborgs län gått upp med 3,9 procent. Snittpriset på lägenheter har minskat med 3,9 procent.

Om statistiken

Visa

Siffrorna är framtagna av Statistiska Centralbyrån, på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik, och baseras på över 95 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer