Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är extra mycket att göra för sömmerskor och skräddare när många vill justera kläder som är beställda på internet inför studentbaler och andra festligheter. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Här sys online-kläderna om – fullt upp hos sömmerskan

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler beställer kläder på nätet. Samtidigt visar SVT:s kartläggning att uppemot 40 procent av kläderna skickas tillbaka. Men det finns alternativ till att returnera plaggen och inte minst den här tiden på året verkar skräddare och sömmerskor ha fullt upp.

– Vi har mycket att göra just nu, säger Khatam Aboras som driver en av Gävles syateljéer. Och när vi är på besök anländer den ena kunden efter den andra som vill få sina kläder justerade. Enligt Khatam handlar det ofta om kläder som beställts på nätet och behöver fixas till för att passa.

”Jättebra tanke”

En anledning till att det är extra mycket att göra för tillfället är att det den här tiden på året är vanligt med studentbaler, bröllop och andra festligheter.

– Jag tycker det är en jättebra tanke att vi lagar både hos sömmerskor och skomakare i stället för att köpa nytt, säger Gunilla Dahlstedt som just hämtat ut en klänning som fixats till.

Enligt Naturvårdsverket köpte varje svensk i genomsnitt över 15 kilo nya kläder och textiler 2023. Det innnebär en stor ökning jämfört med vad vi köpte för tio eller tjugo år sedan. Dessutom slängde vi enligt samma källa i genomsnitt 7 kilo kläder under förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.