Omfattade rökbildning från branden vid Stora Ensos anläggning i Skutskär Foto: Ola Norén

Brand vid Stora Enso – helikoptrar vattenbombade på plats

Uppdaterad
Publicerad

På fredagseftermiddagen började barkhögar vid Stora Enso vid Fyrudden i Älvkarleby att brinna. Rökutvecklingen blev så kraftig att ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, utfärdades där man uppmanades att stanna inne och stänga fönster och dörrar och ventilation.

Vid 17.20-tiden var fyra enheter från räddningstjänsten på plats och jobbar med branden.

Uppmaningen gällde alla i området, men framförallt omkring Ytterharnäs och Grinduga. Vid 20-tiden drog räddningstjänsten in sitt VMA då röken minskat kraftigt.

Har branden spridit sig från barkhögarna?

– Nej, vi klarade av att begränsa branden till barkhögarna. Vi hade lite tur att vinden låg rätt. Det är framförallt röken som har varit ett problem, säger Stefan Pöllä, inre befäl på räddningstjänsten.

Helikoptrar vattenbombade på plats

Klockan 20.30 på fredagen var helikoptrar på plats och vattenbombade. Räddningstjänsten uppgav att branden då var under kontroll. Under kvällen räknade räddningstjänsten med att kunna minska på styrkorna, men att 8-10 personer skulle vara på plats under natten och bevaka platsen.

Tidigt på lördagmorgonen avslutade räddningstjänsten insatsen. Ingen person skadades i branden.

Branden startade under fredagseftermiddagen – få en beskrivning av hur arbetet med branden såg ut under eftermiddagen och kvällen i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.