Brandröken syntes ända in till Hudiksvall. Foto: Jens Nylander

Brand på ö utanför Iggesund – två personer misstänks för brott

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner i terrängen på Mössön utanför Iggesund. Helikoptrar har vattenbombat branden, och röken har under dagen synts in till Hudiksvall.

Två helikoptrar från MSB har vattenbombat branden.

– Helikoptrarna har gett god effekt. Nu bekämpas branden med släckning från marken. Brandmännen har fått slag runt hela branden och känner att de har fått koll på den, men släckningsarbetet kommer att fortsätta hela natten, säger larmbefäl Andreas Brändström på räddningstjänsten.

En station har kunnat skickas hem, men under kvällen byttes brandmän som jobbat hela dagen ut mot ny personal som skulle jobba under natten.

Ingen person skadad

Enligt räddningstjänsten har ingen byggnad brunnit, men röken har varit tät, och den slutgiltiga omfattningen är svår att överblicka.

Enligt polisen har tre personer har fått sätta sig i säkerhet, efter att deras stuga hotats av branden. Ingen person ska dock ha skadats.

Larmet om branden kom strax efter kl 14 på söndagen.

Helikoptrar vattenbombade branden på söndagskvällen. Foto: Johanna Pihlman

Polisen: Korvgrillning bakom branden

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet, och en man och en kvinna, båda i 30-årsåldern, är misstänkta.

– De ska ha grillat korv på en grillplats, och även hällt vatten runt. Men branden spred sig ändå, säger polisens presstalesperson Sebastian Jonsson.

Det råder eldningsförbud i hela Gävleborgs län, men grillning och eldning är tillåten vid fasta grillplatser ”som är utformade så att det inte finns risk för brandspridning”. Det är länsstyrelsen som beslutar om eldningsförbud, i dialog med kommunerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.