Ferdinand Bobergs brandstation från 1891 kommer att överges till 2022. Foto: SVT

Brandkår och polis – sambo i tryggt hus

Uppdaterad
Publicerad

Nu har den planerade flytten av brandstationen och polishuset i Gävle kommit ett steg närmare. I morgon tisdag tar kommunstyrelsen ett beslut om en avsiktsförklaring och ger därmed grönt ljus för projekt Trygghetens hus.

Gästrike Räddningstjänst och polisen i Gävle hoppas på att bli sambo vid Kungsbäck intill Teknikpakren i en helt ny anläggning som fått arbetsnamnet Trygghetens hus. Och under tisdagen tas beslut i kommunstyrelsen i Gävle. Vi har tidigare berättat om hur förbundschef Nestor Wallberg sedan 2014 jobbat med att samla alla blåljus under samma tak. Om allt går enligt planerna kan de nya lokalerna börja byggas 2019 och stå färdiga 2022. Det innebär att både räddningstjänsten och polisen då lämnar sina nuvarande lokaler i centrala Gävle.

– Får vi ett godkännande under tisdagen av kommunstyrelsen så kan vi fortsätta att arbeta med de andra samarbetsaktörererna, polisen, Region Gävleborg (ambulansen), Länsstyrelsen och andra institutioner för trygghet och säkerhet.säger Nestor Wallberg som är förbundsordförande för Gästrike Räddningstjänst som består av Gävle, Sandviken, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby kommun.

Vad vinner vi som vanliga medborgare på den här sammanslagningen?

– Idag så jobbar vi ganska enskilt, säger Nestor Wallberg. Vi vill arbeta modernt och dra nytta av varandra och våra gemensamma resurser. Förhoppningsvis ger det också ekonomiska vinningar.

Men först måste kommunen besluta om de 140 miljoner som behövs för Räddningstjänstens del av Trygghetens hus, polisens del finansieras med egna statliga medel.

– Det handlar inte bara om hur vi ska jobba 2019–2022, det är förutsättningar för 2030, 2040 och längre fram än så det handlar om. Vi vill börja det arbetet nu, säger Nestor Wallberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.