Försvararen om Österbranden: ”Ett väldigt svagt bevisläge”

Publicerad

Under fredagen började rättegången mot mannen som är åtalad för grov mordbrand och vållande till annans död efter branden i ett höghus på Öster i början av oktober.  

Mannen nekar fortsatt till brott och hans advokat ägnade en del av förmiddagen åt att ifrågasätta åklagarens bevisning. 

– Jag tycker att åklagaren har ett väldigt svagt bevisläge, säger Karin Lavén som tagit över som mannens försvarsadvokat.

– Vi har ingen tydlig brandorsak och har vi inte det kan man inte heller döma någon för att ha anlagt en brand, säger hon.

Fortsätter på måndag

Fyra dagar har planerats in för rättegången eftersom det är ett omfattande material att ta ställning till. Förutom tekniska uppgifter, förhör med räddningstjänst och polis ska ett stort antal boende i huset höras.

– Vi har börjat höra några av dem här idag och kommer att fortsätta på måndag, säger advokat Carina Abrahamsson som företräder många av de boende.

– Det här är väldigt jobbigt för många av dem och de delar med sig av känslosamma berättelser, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.