Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den utrotningshotade röda pandan stoppades av tullen i England. Foto: Rickard Monéus

Furuviks röda pandor fast i England – Brexit stoppar djurparksflytt

Uppdaterad
Publicerad

Aiya och Esha är två små röda pandor som skulle bli en av sommarens stora attraktioner i Furuviksparken. Nu har brexit försenat flytten till Gävleborg.

Inflytten som skulle vara klar till sommaren kommer att få vänta. Enligt Natalie Magnusson, djurchef på Furuviksparken, har all dokumentation fastnat i byråkratin på grund av brexit och ärendet kommer att ta minst sex månader.

– Vi är så ledsna. Vi hade hoppats så mycket att få visa upp dem i sommar men Brexit stoppade dem, säger hon.

Byten utan betalningar

Parken i södra Gästrikland har inte köpt pandorna. Djurparker får ställa sig i kö för de djur man är intresserad av och byter på det sättet djur mellan varandra men betalar inga pengar. Det är en process som kan ta uppemot 15 år – men i Furuvik är allt packat och klart.

– De gillar att klättra i träd och vi har byggt en speciell avdelning för pandorna här. Nu får den avdelningen stå tom tills pandorna kommer, säger Natalie Magnusson.

Utrotningshotad panda

Den röda pandan är en utrotningshotad art, vilket gör att parken hoppas på att kunna hjälpa till att stärka populationen i framtiden.

– Aiya och Esha är två tjejer. Vi jobbar också på att få hit en kille så vi kan få små pandaungar, säger Natalie Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.