Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familjehemsekreteraren Kicki Nyberg tror att en allt mer bristande känsla av solidaritet i samhället och en allt mer upptagen livsstil  bidrar till svårigheter att rekrytera familjehem. Foto: Arvid Jansson/SVT

Brist på familjehem i Gävle – drygt 30 barn står i kö

Uppdaterad
Publicerad

Det är en stor brist på familjehemsplatser i Gävle kommun – över 30 barn väntar på att bli placerade.

– Det är ett stort dilemma i hela landet, säger Mats Larsson, rekryteringschef uppdragsgivare Gävle kommun. 

Just nu finns det 150 familjehem i Gävle, men det behövs fler. Socialtjänsten har sett en markant minskning av antalet ansökningar från familjer som är villiga att öppna sina hem.

Mellan 30 och 35 barn väntar på att bli placerade i familjehem. Någon tilltänkt familj finns inte och många får istället bo på jourhem tillsvidare.

– Det är ett jätteproblem och inte bara i Gävle – det är ett nationellt dilemma att rekrytera familjehem. Vi uppmanar alla som skulle kunna tänka sig att ta emot ett barn att kontakta oss och bara prata och få information, säger Mats Larsson, rekryteringschef och uppdragsgivare på Gävle kommun. 

”Brist på solidaritet”

Samtidigt bedriver kommunen olika rekryteringskampanjer för att öka intresset, men med allt mindre framgång.

Familjehemssekreteraren Kicki Nyberg tror att en bristande känsla av solidaritet i samhället, och en allt mer upptagen livsstil bidrar till svårigheterna.

– Det har blivit mer egocentrerat i samhället och inte lika viktigt att hjälpa andra, säger Kicki Nyberg.

Behovet varierar i Gävleborg

SVT Gävleborg har kontaktat samtliga kommuner i Gävleborg för att se hur behovet av familjehemsplatser ser ut. Bollnäs, Hofors, Ockelbo, Nordanstig och Ovanåker uppger att det inte finns någon kö för placering. Hudiksvall uppger att de har ett stort behov av familjehem, men att de just nu inte har något beslut om placering som inte har verkställts. 

Söderhamns kommun uppger att de har sex barn som är i behov av familjehem, och att de som är i brådskande behov placeras i jourfamilj så länge.

Ljusdal och Sandviken har inte svarat på vår förfrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.