Britta Bergström – rösten bakom stjärnorna

Uppdaterad
Publicerad

Britta Bergström från Gävle har vunnit Eurovision Song Contest två gånger och jobbat med de flesta i Sveriges artist-elit som körsångerska.

Idag hade hon ett alldeles eget framträdande i Gävle tillsammans med Kerstin Ryhed Lundin.

Vi är vana att se Gävletjejen Britta Bergström bakom stjärnorna där hon sjunger kör för att göra dem där framme lite bättre. Och intresset föddes redan när hon var liten och sjöng i Strömsbrokyrka.

– Det var där det började. Sen har jag övat upp det här med att sjunga stämmor och kör, säger Britta Bergström.

Två vinster i Eurovision

– När jag kom till Stockholm så rullade det bara på. Noga har det funnit någon förfrågan om en solokarriär, men det har liksom inte lockat mig.

Därför har vi mest sett Britta Bergström bakom stjärnor som Carola, Robyn och Jennifer Brown. Och så upprepade tillfällen i Melodifestivalen förstås.

– Mitt första år var 1996. Vi fyra fyra stycken i en huskör. Sedan har det rullat på nästan vart och vartannat år faktiskt, säger Britta Bergström, som dessutom vunnit Eurovision med Loreen och Måns Zelmerlöw.

”Bara fokusera på sången”

De allra flesta med artistdrömmar vill ju stå där framme, så varför väljer man att ta ett steg tillbaka i en hel karriär?

– Det finns något bekvämt i det också. Man slipper sitta i sminket i timmar och man slipper fundera på kläder. Du kan stå där och bara fokusera på sången. Det är ju ändå därför du är där, att backa upp en artist rent sångmässigt, säger Britta Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.