Den brittiska mutationen av coronavirus finns numera i hela regionen. Foto: AFP/TT

Det snabbspridande brittiska coronaviruset finns i hela Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 11 procent av förra veckans positiva coronaprover i Gävleborg var fall av den muterade brittiska virusvarianten. Viruset sprids snabbt och smittskyddsläkare Shah Jalal säger nu att viruset inte är isolerad till någon specifik kommun utan finns i hela länet. 

I förra veckan meddelade Region Gävleborg att den muterade brittiska coronavarianten slagit klorna i Gävleborg och även i stora delar av övriga Sverige. Detta efter att man i mitten av januari enbart haft fem fall som då uppgavs ha isolerat sig så fort de upptäckte att de var smittade. 

– De vi hittade innan hade en koppling till en resa men fallen som vi ser nu har ingen resekoppling, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i Region Gävleborg.

Coronaviruset i Gävleborg

Finns i hela regionen

Den brittiska mutationen uppges även finnas i hela regionen och är inte isolerad till någon specifik kommun. 

– Någon kommun kanske har några fler fall men det beror på hur många prover som tagits, säger Shah Jalal. 

Region Gävleborg fortsätter därför att smittspåra den brittiska mutationen och i nästa vecka hoppas man kunna komma med en ny lägesrapport om hur stor andel positiva fall som är av den brittiska varianten.

Hör smittskyddsläkaren i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet