Ivana Bilic, 24, är klar för Brynäs IF. ARKIV Foto: Mats Åstrand/TT

Brynäs värvar från Modo – kanadensiska Ivana Bilic klar

Publicerad

Hon har blivit utsedd till bästa back i NCAA – och gjorde 16 matcher för Modo förra säsongen. Nu är Ivana Bilic, 24, klar för Brynäs IF. – En proffsig spelare som gör mycket för laget, säger tränaren Magnus Carlsson.

I onsdags presenterade Brynäs kanadensiska backen Savannah Newton. Nu har nästa nyförvärv skrivit på.

Det handlar om ytterligare en back – och ytterligare en spelare från Kanada. 24-åriga Ivana Bilic har skrivit på ett kontrakt över säsongen 18/19.

– En stabil tvåvägsback med ett bra förstapass. Hon är stark runt eget mål, vilket är en viktig egenskap. Det är en spelare som kommer hjälpa oss i alla zoner, säger tränaren Magnus Carlsson.

Spelade för Modo

Säsongen 15/16 utsågs Ivana Bilic till bästa back i amerikanska collegeligan, NCAA, när hon spelade för Bemidji State University.

Efter en kort sejour i nordamerikanska proffsligan NWHL flyttade hon under förra säsongen till Örnsköldsvik och spelade 16 matcher för Modo.

Bland annat tillsammans med Brynäsvärvningarna Erika Grahm och Malin Axelsson.

– Ivana är en smart defensiv back. Hon missar inte ofta förstapassen och det är en bra tjej i gruppen, lugn och väldigt trygg. En bra förebild för unga backar – och en spelare som kommer att bli viktig för laget, säger Erika Grahm.

Brynäs spelar seriepremiär hemma mot SDE på söndag.

Inte spelklar till seriepremiär

Då hinner inte Bilic bli tillgänglig – utan nyförvärvet ansluter precis som Jennifer Wakefield, Savannah Newton, Cassandra Vilgrain och Sonja van der Bliek till den andra omgången.

Där debuterar hon sannolikt mot just Modo den 19 september.

Söker forward

– Spelarna som ansluter från Nordamerika har sina kontrakt utformade på det sättet. Det kommer bli en riktig injektion när den kvartetten ansluter, säger Magnus Carlsson.

Som fortfarande har platser att fylla i truppen.

– Nu tittar vi främst på ytterligare en forward.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.